Infrapunasaunan lämmöstä nautintoa
Infrapunasauna rentouttaa palauttaen voimia

Infrapunasauna hyvään oloon päivittäin kotona

Infrapunasaunat ovat jo tuttuja kuntokeskuksista, kylpylöistä ja hoitolaitoksista. Miellyttävistä käyttökokemuksista innostuneina suomalaiset ovat alkaneet hankkia infrapunasaunoja myös omiin koteihinsa. Yksinkertaisesti sanottuna ihmisille on tullut infrapunasaunomisen jälkeen vireä ja hyvä olo. Positiivisten käyttökokemusten lisäksi ihmisiä ovat rohkaisseet kätevä asentaminen, verrattain edullinen hankintakustannus, energiataloudellisuus ja yksinkertaisesti sanottuna hyvää oloa edistävät vaikutukset. 

Infrapunasaunan hyötyjä käyttäjien kertomana:

 • Parantaa aineenvaihduntaa
 • Tuottaa hyvää oloa ja autaa rentoutumaan
 • Kuluttaa kaloreita
 • Auttaa lihasten palautumista urheilusuorituksen jälkeen
 • Puhdistaa ja kaunistaa ihoa
 • Tehostaa verenkiertoa
 • Helpottaa lihas- ja nivelkipuja
 • Lämmittää käsiä ja jalkoja (varsinkin ihmisillä joilla huono ääreisverenkierto)
 • Parantaa lihasten hapenottokykyä
 • On energiatehokas, lämpiää nopeasti (vrt. kiuassauna)
 • Infrapunasauna ominaisuuden voi lisätä nykyiseen kiuassaunaan ns hybridisauna tai kodin muuhun olemassa olevaan tilaan, jolloin kodin tila käyteään tehokkaasti

Infrapunalämpö on kuin lempeää auringonlämpöä ilman sen haittapuolia

Infrapunalämpö  on aallonpituudeltaan vastaavaa, jota esiintyy auringon lämpösäteilyssä. Infrapuna lämmittää kehoa, sen tarkoitus ei ole lämmittää tilaa. Monet kokevat infrapunasaunan antaman lämmön tuntuvan auringon lämmön kaltaiselta. Keskimäärin kylmässä ja pimeässä Suomessakin on nyt siis mahdollista nauttia ympärivuotisesti aurinkoenergian tuomista eduista keholle ilman sen haittavaikutuksia. Infrapunalämpö on nimittäin täysin eri asia, kuin haitalliset UV-säteet eikä se sisällä niitä lainkaan. 

Infrapunasauna ja hyvinvointi

Infrapunasaunan terveysvaikukset ovat verrattavissa paljolti perinteisen saunan vaikutuksiin. Alhaisempi lämpö voi sopia monille paremmin ja lämmöstä pystyy näin nauttimaan kauemmin. Moni on kokenut, että vaivat ovat helpottaneet. Tutkittua näyttöä on vielä rajoitetusti, joten infrapunasaunan terveyttä edistävät vaikutukset pohjautuvat pitkälti infrapunalämmön  kehoa lämmittävään vaikutukseen sekä käyttäjäkokemuksiin. 

Mitä tapahtuu infrapunasaunan lämmön avulla

Kohonnut aineenvaihdunnan taso infrapunasaunassa polttaa kaloreita kun keho hikoilee. Tämä edistää rasvan palamista, lisää ja vahvistaa sydämen kuntoa, auttaa poistamaan selluliittia ja lisää ihon kimmoisuutta.  30 minuuttia infrapunasaunassa polttaa saman verran kaloreita kuin usean kilometrin juoksu. Sydämen lyöntitiheys kohoaa ja verenkierto vilkastuu. Keho viilentää itseään tuottamalla hikeä ja sydän pumppaa verta nopeammin. Verrattuna tavalliseen saunaan infrapunalämpö tuottaa 2 - 3 kertaa enemmän hikeä.

Rentoutuminen palauttaa voimia

Kiireinen elämänrytmi kaipaa vastapainoksi hiljentymis- ja rentoutumishetkiä. Rentoutuessa taas ääreisverenkierto lisääntyy, verisuonet laajenevat sekä hengitystiheys, verenpaine ja sydämen lyöntitiheys laskevat. Kun verenkierto lihaksissa ja kudoksissa lisääntyy, ne saavat paremmin veren kuljettamia happea ja ravinteita. Samalla lämmöntunne lihaksissa lisääntyy sekä hermojen ja lihasten välinen yhteistyö paranee. Helpoiten nämä hetket toteutat, kun kiinnität kiuassaunan paneelien päälle infrapunalämmittimet tai esim vaatekomeron seinille. Suomalaisille sauna on lähes pyhä paikka. Miksi et muuttaisi olemassa olevaa saunaa "hybridisaunaksi" lisäämällä siihen infrapunaominaisuuden. 

Infrapunasaunan käyttäjien kokemuksia Infrapunasaunasta

Infrapunasaunassa saunominen lisää kudosten toimintaa, tehostaa verenkiertoa ja parantaa elimistön toimintoja. Infrapunasauna on todettu lievittävän kipua mm. fibromyalgiassa sekä nopeuttaa vammojen paranemista ja niistä palautumista lisäämällä kudosten verenkiertoa. Infrapunasauna on perinteiseen saunaan verrattuna vähemmän sydäntä rasittava, mikä vaikuttaa edullisesti kohonneeseen tai matalaan verenpaineeseen. Se edesauttaa myös ihosairauksien kuten psoriasiksen paranemista, johon käyttäjät ovat saaneet helpotusta.

Infrapunasauna sopii myös ikääntyneille ja sairaille

Jotkut asiantuntijat uskovat, että infrapunalämpösäteily vie tehokkaasti myrkkyjä ja kuona-aineita kehosta hikoilun kautta sekä poistamalla rasvaa, jota tarvitaan myrkkyjen laimentamiseen. Infrapunalämpö liuottaa syvällä kudoksissa rasvan hikeen, joka vie sen pois kehosta. Koska infrapunasaunoissa lämpötila on vain n. 45-50 C, siinä voi olla pidempään kuin tavallisessa saunassa. Erityisesti ikääntyneille ja sairaille henkilöille, on hyvin tärkeää saada aikaan liikuntaa vastaava vaikutus, koska vastaavaa hikoilua ei synny muuten. Helpoiten tämä tapahtuu käyttämällä päivittäin infrapunasaunaa.

Infrapunasauna kuntoilijoille ja urheilijoille


Vastaavasti hyväkuntoisille liikkujille infrapunasaunomisen on todettu toimivan hyvänä palauttajana suorituksesta. Rentoutuminen tukee fyysistä palautumista rasituksesta, vammoista ja sairauksista. Kehon kannalta rentoutuminen vie koko keskushermostolle rauhoittavaa viestiä. Se leviää läpi koko kehon; lihasten, autonomisen ja ääreishermoston, immuniteetti- ja sisäeritysjärjestelmän. Stressihormonien taso laskee ja korvautuu mielihyvää tuottavilla hormoniyhdisteillä.  Jos jännitys kiristää lihaksia, se vähentää ääreisverenkiertoa.